10. 12. 2011.

Dodijeljena nagrada Vijeća Europe u okviru natječaja European Museum Forum za EMYA 2012.

Nagradu Vijeća Europe u okviru natječaja Europskog muzejskog foruma (EMYA) za 2012. godinu osvojio je  Rautenstrauch-Joest Museum Kulturen der Welt iz Koelna u Njemačkoj.

Ovaj stogodišnji muzej preseljen je u novu zgradu i u svome novome postavu okrenuo se tematskome prikazu svjetskih kultura, a ne tradicionalnoj geografskoj podjeli.  Novi sadržaj i  interpretacija kao i nova dizajnerska rješenja pridonijela su otvaranju novih mogućnosti kao i kreiranju novih paradigmi za muzeje antropologije i etnologije u svijetu. U obrazloženju sudačke odluke stoji da “…muzej pokazuje svoju opredijeljenost da služi multikulturalnoj javnosti – odraslima i djeci podjednako – svojim izložbama i  brojnim festivalima i obrazovnim aktivnostima.  U njemu će svi posjetitelji  naći nešto za divljenje i o čemu mogu razmišljati. Muzej služi kao prozor u svijet kulture, ali istovremeno opisuje kako su kulture formirane i kako međusobno doživljavaju jedna drugu…..”

Svečanost proglašenja nagrada i godišnja skupština Europskoga muzejskog foruma održat će se u mjestu Penafiel u Portugalu od 16.-19. svibnja 2012. godine.