14. 04. 2012.

Prijave za Nagradu za europski muzej godine – European Museum of the Year Award – EMYA 2013

European Musem Forum (Europski muzejski forum) djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe sa sjedištem u Strassbourgu. Ove godine će dodijeliti najprestižniju međunarodnu nagradu na polju muzejske djelatnosti u Europi – EMYA Nagrada za europski muzej godine i Nagradu Vijeća Europe.

EMYA 2013 – Nagrada za europski muzej 2013 godine biti će dodjeljena muzeju koji je postigao poseban doprinos u radu s publikom i pri tome je omogućio posjetiteljima uživanje u jedinstvenom okruženju, novu muzejsku  interpretaciju i prezentaciju, te inovativan pristup u radu s pub likom i suradnji s zajednicom. Upravo sve te elemente u obzir uzimaju i stručnjaci koji odlučuju o nagradama u konkurenciji muzeja koji su se natjecali za prestižna priznanja Europskog muzejskog foruma za 2012. godinu. Veliko je priznanje muzejskoj struci u Hrvatskoj i nominacija Muzeja krapinskih neandertalaca iz Krapine, koji je naš kandidat ove godine u konkurenciji 59 kandidata iz 20 zemalja.No, u natjecanju za najbolji europski muzej godine su svi kandidati ravnopravni, bez obzira jesu li javni ili privatni, veliki ili mali, a glavni kriterij pri odlučivanju o nagradama je inovativnost i kreativnost usmjerena prema publici i posjetiteljima, doprinos koji mijenja standarde kvalitete u muzejima u Europi. Pri tome moramo podsjetiti da je prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade “Kenneth Hudson”Europskog muzejskog foruma za 2011. – Muzej prekinutih veza iz Zagreba.
Za nagradu EMYA 2013 se mogu natjecati:
1. Postojeći muzeji koji su završili program modernizacije, proširenja, reorganizacije ili reinterpretacije tijekom zadnje dvije godine;
2. Novi muzeji, prvi put otvoreni za javnost tijekom zadnje dvije godine.

Prijavnicu (pdf) i sve potrebne informacije možete naći na stranici www.europeanmuseumforum.org. Odaberite rubriku Call for EMYA applications / EMYA 2013 has been launched te potom klikom na Download pdf 1 otvorite prijavnicu.
Krajni rok za prijavu je 31.svibanj, 2012. godine!
Za sve informacije slobodno se javite nacionalnoj korespodetici EMF-a:
mr.sc. Zvjezdana Antoš, EMF nacionalna korespondentica za Hrvatsku
Adresa: Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb
T: 01/48 26 221
F: 01/48 880 320
email: zantos@emz.hr