06. 03. 2017.

Radionica/e oko izlučivanja predmeta iz muzejskih zbirki

Sukladno nedavnoj najavi iznimno nam je zadovoljstvo obavijestiti vas o radionici, točnije dvije (Zagreb i Rijeka) koje ICOM Hrvatska organizira oko izlučivanja predmeta iz muzejskih zbirki što je vrlo aktualna tema kako u europskom, tako i u našim nacionalnim okvirima (Hrvatsko muzejsko vijeće recentno je označilo navedenu temu kojoj se treba urgentno posvetiti).

Sasvim konkretno 25/05 (Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu) i 26/05 (Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka) održati će se radionice (transfer nizozemskog iskustva + mogućnosti i mišljenja glede izlučivanja u Hrvatskoj) pod vodstvom nizozemske muzeologinje gđe. Dieuwertje Wijsmuller. Kolegica D. Wijsmuller navedeno istraživanje, koje uključuje i radionice o izlučivanju iz muzejskih zbirki provodi unutar odobrenog EU (fondacija Mondriaan) financiranog projekta na nivou Europske Unije. ICOM Hrvatska je iznimno ponosna da će Hrvatska, zalaganjem i sada potvrđenom suradnjom u sklopu ovog projekta, biti jedna od sveukupno 10 zemalja Europske Unije gdje će se povrh on-line istraživanja realizirati i radionice, dapače na dvije lokacije.

Radionice su ponajprije usmjerene prema muzealcima, uz sudjelovanje i predstavnika osnivača, te akademske zajednice. Neovisno o tome da li ste izravno zainteresirani za sudjelovanje u radionicama, ili (tek, nadamo se) želite pomoći u unaprjeđenju razumijevanja politike izlučivanja na nacionalnom, i europskom nivou ljubazno vas molimo da ispunite upitnik u nastavku, na poveznici https://goo.gl/forms/qRrfdkmWIFae5b8l1. Unaprijed hvala ovdje. Ukoliko ste izravno zainteresirani da sudjelujete u jednoj od dvije navedene radionice molimo vas da do najkasnije 10. travnja tekuće godine pošaljete svoju prijavu usmjerenu na e-adrese dbabic@icom-croatia.hr & tajnistvo@icom-croatia.hr koja uključuje minimalno:

- naznaku radionice na kojoj želite sudjelovati (Zagreb ili Rijeka);

- sažeti životopis (1 stranica);

- motivaciju/interes (s eventualnim prethodnim iskustvom) oko izlučivanja predmeta iz zbirke neovisno o razlogu istog (1 stranica).

Sukladno zaprimljenim prijavama odabrati će se, u suradnji s voditeljicom, i definirati raspored sudionika za navedene radionice koje su planirane, sukladno metodologiji rada na optimalno 10 sudionika po radionici. Radionice će biti realizirane na engleskom jeziku, stoga je preliminarni uvjet (uz ispunjenu anketu) i mogućnost komunikacije na engleskom jeziku.