09. 10. 2014.

Radionica ICOM-ovog komiteta za prirodoslovne muzeje o nedozvoljenoj trgovini biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj

Radionica ICOM-ovog komiteta za prirodoslovne muzeje o nedozvoljenoj trgovini biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj (MEDIJSKA OBAVIJEST)

NATHIST – međunarodni komitet za prirodoslovlje pri svjetskoj muzejskoj organizaciji ICOM-a – organizira dvodnevnu radionicu o nedozvoljenoj trgovini biljnim i životinjskim vrstama pod nazivom Izazovi i rješenja koja se održava u zagrebačkom zoološkom 8. i 9- listopada 2014. Radionica je okupila ugledne stručnjake sa svih kontinenata od Australije i Novog Zelanda, Afrike, Južne i Sjeverne  Amerike, Azije i Europe.Troškove ove radionice je  financijski podržao sam ICOM koji je recentnim projektima usmjerio veliku pozornost na sve oblike nezakonite trgovine kulturnom i prirodnom baštinom. Goranka Horjan, članica ICOM-ovog izvršnog odbora koja je i dogovorila gostovanje NATHIST komiteta u Hrvatskoj, spomenula je u obraćanju sudionicima kako svjetska muzejska organizacija ulaže velike napore u sprečavanje nezakonite trgovine putem tzv. crvenih lista za najugroženija područja, uspostavom observatorija kojima se prati stanje u pojedinim zemljama, usvajanjem etičkog kodeksa za prirodoslovne muzeje pa sve do programa medijacije u slučajevima sporova muzeja vezano uz porijeklo muzejske građe koje ICOM provodi s organizacijom WIPO koja se bavi pitanjima intelektualnog vlasništva.

Radionicu u edukacijskom centru zagrebačkog zoološkog vrta otvorila je  ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković. Naglasila je kako zoološki vrt provodi brojne aktivnosti usmjerene na očuvanje prirodne baštine i životinjskih vrsta te podržava međunarodne inicijative u tom području. Zahvalivši domaćinima na logistici organizator radionice i predsjednik NATHIST komiteta Eric Dorfman rekao je kako je ključno za uspjeh povezivanje svih dionika kako bi zajednički mogli djelovati. Upravo zato će zaključci ove radionice biti važni za mnoge prirodoslovne muzeje u svijetu.

Nakon radionice stručnjaci će se se pridružiti godišnjoj konferenciji  ICOM NATHIST kojoj su domaćini Muzeji Hrvatskog zagorja koja počinje 11. listopada 2014 i održati će se na nekoliko lokacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinu i Zagrebu te završiti studijskom posjetu Kopačkom ritu i Slavoniji.

Pozdravni govori s predsjednikom ICOM NATHIST Ericom Dorfmanom

Jedna od radionicaRavnateljica zagrebačko ZOO Davorka Maljković, članica ICOM Executive Council Goranka Horjan i Vida Posavec iz Državnog zavoda za zaštitu prirode