30. 11. 2015.

Predavanje “Interpretacija baštine – što je i čemu služi” (M. Svetel, Slovenija)

ICOM Hrvatska  & Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka imaju čast pozvati Vas na predavanje

MARJETE SVETEL (Slovenija)

 ”Interpretacija baštine – što je i čemu služi”

Vrijeme: 03. prosinac 2015 (četvrtak) u 11:00 sati

Mjesto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka; Muzejski trg 1, Rijeka

Sažetak:

Na žalost riječ “interpretacija” ima cijeli niz značenja. Jednako tako o tome što je baština, može se jako dugo raspravljati. John Muir, Škot koji se zaljubio u američku divljinu, nije imao pojma, kakvu će silnu zbrku stvoriti nekoliko rečenica koje je napisao krajem 19. stoljeća zbog kojih smo dobili “interpretaciju baštine” kao zasebno stručno područje. Da li je interpretacija baštine nešto novo – ili se pak radi o prastarim metodama prijenosa priča, značenja i odnosa koji zajedno stvaraju kompleksnu mrežu identiteta ? Kakve su psihološke podloge procesa interpretacije ? Kako je moguće dizajnirati doživljaje – i kakve to veze ima s interpretacijom baštine? I kakvu ulogu u svemu tome igra turizam? Pa kad baš govorimo o ulogama… U dramskom trokutu uvijek postoje zlikovac, njegova žrtva i heroj-spasitelj. U kakvoj ulozi nastupa baština (prirodna i kulturna, materijalna i nematerijalna) i tko je tu zlikovac, a tko heroj?

Kratki životopis:

Marjeta Svetel rođena je u Ljubljani gdje je završila gimnaziju, te diplomirala studije povijesti i etnologije na Filozofskom fakultetu. Još je tijekom studija počela raditi na televiziji, učila medijsku teoriju i filmsku režiju kod profesora ljubljanske Akademije za kazalište, televiziju i film i radila više od 20 godina kao autor filmova i reportaža i urednik dokumentarno – obrazovnog programa. Na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani i na Birkbeck College u Londonu odradila je sve obaveze i položila ispite magistarskog studija očuvanja prirode – ali nikad nije formalno završila magistarski rad. Tijekom studija i prakse u Velikoj Britaniji upoznala se s interpretacijom baštine i strateškim komuniciranjem, pa i baštinskim turizmom i poslije odlaska s televizije radila kao slobodni publicist, da bi mogla što više naučiti o različitim metodama interpretacije. 2003 počela je predavati baštinski turizam na Višoj školi za turizam i ugostiteljstvo ZARIS u Ljubljani. Sudjelovala je u pripremi obnove programa turizma za više škole u Sloveniji, 2009 dobila je habilitaciju za predavača na Visokoj školi za turizam ERUDIO, gdje je do ove godine predavala interpretaciju baštine. Od 2008 stalno je zaposlena na Nacionalnom institutu za javno zdravlje kao stručnjak za strateško komuniciranje.

Predavanje kolegice Marjete Svetel održati će se, kako to često biva s kolegama iz Slovenije na nesavršenom hrvatskoj jeziku (dakle uz poneku riječ, dvije ili tri slovenskog).

Unaprijed se ispričavamo zbog relativno kasne najave ovog gostovanja, posljedica niza nezgodnih okolnosti, no ipak vjerujemo da ćete nam se uspjeti pridružiti na ovom, zadnjem gostujućem predavanju u ovom godini koje organizira ICOM Hrvatska. Unaprijed se veselimo vašem dolasku!