11. 11. 2014.

“Muzeji i inovacije” / međunarodna konferencija ICOM-ICME

“Muzeji i inovacije”- međunarodna konferencija ICOM-ovog ICME (Komiteta za etnografske muzeje), Zagreb, 14-16.10.2014.

Prvi puta u Hrvatskoj i u Zagrebu organizirana je svjetska muzejska konferencija ICOM-ovog ICME – Komiteta za etnografske muzeje (ICME) na temu “Muzej i inovacije” u Muzeju “Mimara” od 14. do 16. listopada, 2014. godine.

Organizatori konferencije bili su Etnografski muzej u Zagrebu, Muzej Mimara i University of Leicester, a pokrovitelj konferencije bio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture RH. Na konferenciji se muzejski profesionalci iz cijeloga svijeta diskutirali i predstavili nove načine prezentiranja baštine u etnografskim muzejima (stalnim postavima, muzejskim izložbama), odnosno nove izazove, mogućnosti i probleme s kojima se pri tome suočavaju. Na konferenciji su održana 3 uvodna predavanja prof. Tomislava Šole, prof. Amareswar Galle i dr.sc. Denisa Chevalliera i 44 prezentacije muzejskih stručnjaka iz cijeloga svijeta, kao i iz Hrvatske, kojima su predstavili najnovija istraživanja vezana uz navedeno područje. Svi sažeci objavljeni su u Knjizi sažetaka i na web stranici http://www.icme-conference2014.com/.

Na konferenciji ICME sudjelovalo je 96 sudionika iz  29 zemalja (SAD-a, Kanade, Kine, Južne Koreje, Namibije, Zimbabvea, Australije, Rusije, Gruzije, Italije, Izraela, Francuske, Malte, Danske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Švedske, Finske, Velike Britanije, Irske, Švicarske, Srbije, Slovenije, Poljske, Litve, Estonije, Španjolske i Hrvatske). U Muzeju Mimara organizirali smo radne dijelove konferencije, a tijekom trajanja konferencije bila su organizirani posjeti Muzeju grada Zagreba, Etnografskom muzeju i Muzeju prekinutih veza, te razna događanja uz nastupe najboljih hrvatskih umjetnika :“Zagrebačkog kvarteta” u Palači “Dverce” i Ansambla hrvatskih narodnih pjesama i plesova “Lado” u Muzeju “Mimara”. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba organizirali smo  obilazak Gornjeg grada. Organizatorica konferencije ICME je dr.sc. Zvjezdana Antoš, Etnografski muzej u Zagrebu i dr.sc. Viv Golding, University of Leicester, a suradnici : Ana Hoić iz Muzeja „Mimara“, Gordana Viljetić, Matija Dronjić, mr.sc. Željka Petrović- Osmak i Renta Santo iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Nakon konferencije u Zagrebu bio je organizirano trodnevno stručno putovanje u Istru tijekom kojega su se sudionici upoznali s kulturnom i prirodnom baštinom ove regije. Na stručnom putovanju je sudjelovalo 35 sudionika koje su organizirali Mario Buletić i dr.sc. Lidija Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre.

(Dr.sc. Zvjezdana Antoš)

ICME 2014