02. 12. 2023.

„Museum Leadership in Climate Action“ – kako voditi muzeje u svijetu zahvaćenom klimatskim promjenama

ICOM KONFERENCIJA O MUZEJIMA U AKCIJI ODNOSNO KAKO VODITI MUZEJSKE USTANOVE U SVIJETU ZAHVAĆENOM KLIMATSKIM PROMJENAMA

Od 14. – 18. studenog 2023. (ključni dio programa) četiri međunarodna komiteta Svjetske muzejske organizacije ICOM  (INTERCOM, ICMAH, ICTOP i MPR) zajedno s domaćinom ICOM Paraguay i ICOM Latinske Amerike organizirali su međunarodnu konferenciju “Museum Leadership in Climate Action”. Konferencija, koja je osim izlaganja uključivala i niz zanimljivih radionica i stručnih obilazaka, za cilj je imala pokazati kako se muzeji nose s klimatskim promjenama, što poduzimaju i koje su im preporuke za budućnost. Sudionici iz cijeloga svijeta predstavili su projekte koje su implementirali ili ih namjeravaju realizirati kako bi smanjili negativne utjecaje na okoliš i unijeli promjene u svoje poslovanje. George Jacob, koji je otvorio konferenciju uvodnim predavanjem o mega projektima provedenim u San Franciscu ili onima u pripremi na Jamajci i Norveškoj,  pokazao je kako se ulažu velika sredstva od strane vlada i specijaliziranih fundacija za podizanje svijesti o potrebi očuvanja okruženja u kome živimo. Značajan fokus je na zaštiti mora i oceana, a u tom segmentu konferencije predstavljen je i hrvatski projekt Hrvatski centar koralja Zlarin koji uspješno koristi umjetnost kao sredstvo empatije i približavanja publici. Projekt je predstavila umjetnička direktorica i dizajnerica postava Ana Katurić.

Okupljanje ovako velikog broja komiteta na jednom mjestu dokaz je kako je tema itekako pogođena smatra Goranka Horjan koja je kao predsjednica INTERCOM-a začetnik ove konferencije zajedno s kolegom Oscarom Centurionom Frontanillom, predsjednikom ICOM Paraguay i poznatim brazilsko-paragvajskim arhitektom. Organizacijske pripreme započele su još u ožujku 2022. godine tijekom gostovanja izložbe o braći Seljan u Asuncionu, zatim nastavljene tijekom Generalne konferencije ICOM u Pragu (Češka Republika) a finalizirane neposredno pred samu konferenciju. Muzejski stručnjaci smatraju da muzeji mogu imati veliki utjecaj na promjenu ponašanja ljudi jer imaju brojnu publiku i potencijal da slikovito prikažu što se događa u prirodi zbog djelovanja čovjeka te potaknu ljude na promjene pa je tako zaključna poruka svih predsjednika komiteta usmjerena prema ICOM-u da postane strateški zagovaratelj financiranja muzeja u području borbe protiv negativnih posljedica klimatskih promjena. “Nema planeta B” poručila je Deborah Ziska predsjednica MPR-a, a član ICTOP-a Darko Babić, ujedno i član Nacionalnog komiteta ICOM Hrvatska apostrofirao je potrebu za novim pristupom u edukaciji i otvaranju poslova u muzejima, uz preporuke za usavršavanje i podizanje kompetencija muzejskih zaposlenika kako bi se uspješnije mogli nositi s izazovima današnjice te se bolje pripremiti za one koji tek stižu.

Na konferenciji su zapaženo s izlaganjima sudjelovali hrvatski muzealci. Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica INTERCOM održala je govor na otvorenju u kojem je istaknula kako antropocen zaista postaje poprište opstanka svijeta kakvog poznajemo i zasigurno je potrebno promijeniti način razmišljanja u svakodnevnom poslovanju. U tome mogu pomoći iskustva autohtonih zajednica koje su stoljećima živjele u suglasju s prirodom kako je pokazala jedna od uvodničarki, pripadnica plemena Guarani, pjesnikinja i aktivistkinja Alba Eiragui Duarte. Zapravo pretjerana eksploatacija je danas ne samo ekonomski problem već u nezapamćenom opsegu ima ogroman društveno-politički utjecaj zaključila je Horjan. Stoga je važno ozbiljno razmotriti prijedloge profesora Darka Babića o inovativnoj profesionalnoj izobrazbi i nužnosti uvođenja novih poslova u muzeje kako bi se ustanove mogle uspješno nositi s novim zadaćama. Potpuno nove struke danas se javljaju kao potrebne da bi muzeji sustigli zadane nacionalne ciljeve u smanjenju karbonskog otiska i sudjelovali u zelenoj tranziciji. Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, predstavio je nalazište krapinskog nalazišta kroz prizmu klimatskih promjena koje značajno utječu na stanje same poluspilje i neposrednog okoliša Muzeja. Sve je očitije kako negativni utjecaji  rad muzejskih ustanova čini sve zahtjevnijim.

INTERCOM je kao uvodničara svoje sesije odabrao Marcela Iniarru iz Argentine, aktivista u zaštiti okoliša i potpredsjednika Upravnog odbora Greenpeace International koji se zadnjih godina bavi mobilizacijom javnosti za borbu protiv klimatskih promjena te iznalazi modele za uvođenje inovacija u zeleni i socijalni sektor te organizacije u kulturi. Muzeji u tom procesu postaju sve važniji saveznici. U borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena trebamo nove heroje, a u svojim programima muzeji mogu aktivirati dijalog s publikom na širokoj razini, doprijeti do raznih kategorija korisnika i dodatno osvijestiti potrebu za promjenom i zatim iznalaziti načine kako je provesti.  U suradnji s KI Culture INTERCOM je osmislio radionice na temu održivosti i vodstva za muzejske stručnjake u kojima se cilja na osobno povezivanje i individualno osnaživanje što je polučilo veliki uspjeh kod sudionika.

Ključna predavačica ICTOP međunarodnog komiteta bila je Karin Weil González, voditeljica odsjeka za baštinu na Sveučilištu Austral Čile i članica Izvršnog odbora ICOM (središnji ured Pariz) koja je posebno apostrofirala odnos zajednica i muzeja te utjecaj koji srednji i mali muzeji zajednica mogu ostvariti u adresiranje klimatskih izazova ali i niza drugih problema s kojima se pojedine zajednice suočavaju.

Osim samog sudjelovanja u programu konferencije hrvatski stručnjaci odradili su i čitav niz pripremnih aktivnosti u organizaciji skupa te nakon završetka medijska obraćanja i pripreme za knjigu koja se planira objaviti po završetku konferencije.

Tijekom konferencije sudionici su imali priliku obići jednu od najvećih hidrocentrala na svijetu ITAIPU Binancional koju su na rijeci Parani zajedno gradile vlade Paragvaja i Brazila. Upoznali su se s mehanizmima zaštite i očuvanja okoliša te novim planovima za uređenje muzeja kojeg financira ova velika kompanija. Svojevrsni uvod u konferenciju bila je i vikend manifestacija „Noć muzeja“ koja se održavala u nekoliko većih gradova uključujući Asunción, Ciuduad del Este i Hernandarias. Zaključak s konferencije je zajedno odaslana preporuka ICOM da aktivnije postane lobist za muzeje kako bi zajedno stvorili globalnu platformu za djelovanje. Postojeći fondovi za zaštitu okoliša osiguravaju sredstva za tu svrhu no gotovo ništa ne odlazi u muzejski sektor koji je idealan za komunikaciju sa širokom publikom i može imati snažan javni učinak.  Vjeruje se da u svakoj državi postoji niša u kojoj muzeji mogu dobiti potpore za intenzivniji rad vezan uz zaštitu okoliša a također zajedno sa stručnjacima iz područja zaštite baštine mogu iznalaziti ekološki prihvatljivija rješenja za vlastito poslovanje.