14. 03. 2021.

ICOM muzejska definicija – upitnik

SAVJETOVANJU U PROCESU OBLIKOVANJA ICOM MUZEJSKE DEFINICIJE

               Kao što vam je vjerojatno poznato ICOM je trenutno u procesu revizije globalne definicije muzeja u odnosu na onu važeću, iz 2007. godine. ICOM Hrvatska, kao i svi drugi nacionalni i međunarodni komiteti, te regionalni savezi i pridružene organizacije pozvan je da doprinosom svojih članova sudjeluju u savjetovanju oko nove muzejske definicije.

Kako vam je jednako tome, barem djelomično, poznato izvanredna generalna skupština ICOM-a koja je održana u Kyotu, Japan u rujnu 2019. odobrila je dvotrećinskom većinom odgodu glasanja o prijedlogu nove definicije muzeja, odlučivši i preporučivši time dodatno savjetovanja te poboljšane suradnje između svih uključenih u proces. Tokom 2020. godine Izvršni odbor ICOM odlučio je proširiti sastav MDPP (The Standing Committee for the Museum Definition, Prospect and Potentials), sada nazvan MDPP2 na više od 20 članova kako bi različita mišljenja o potrebnom sadržaju muzejske definicije bila što je više moguće uključena. Novi članovi su nakon toga ušli u fazu uspostavljanja nove metodologije za predlaganje muzejske definicije za 21. stoljeće od čega je ovo savjetovanje jedan vrlo važan dio (više na: https://icom.museum/en/resources/standards-guidelines/museum-definition/).

Sukladno svemu navedenom pozivamo vas da ispunite upitnik koji se nalazi na ovoj poveznici https://forms.gle/WjGZpyUX2jrxZMuu9

Vrijeme potrebno da se ispuni upitnik je 1-2 minute, a postoji i izborna mogućnost da iznesete vaše dodatne komentare ili razmišljanja. Upitnik/anketa biti će otvoren do 26. ožujka 2021. godine. Unaprijed hvala!

ICOM Hrvatska Izvršni Odbor