23. 03. 2020.

ICOM HR – potres 22/03/2020

Poštovane članice i članovi ICOM Hrvatska, svi članovi muzejske zajednice

potres koji je najjače pogodio ponajprije Grad Zagreb i njegove muzejske institucije, najjači na ovom prostoru u posljednjih 140 godina, ostavio je brojna oštećenja na infrastrukturi i muzejskim predmetima. Koliko nam je poznato ljudski žrtava nema, i nadamo se da će tako ostati. Ostalo ćemo nadoknaditi jer je kulturna baština koju muzeji čuvaju najvrijedniji dragulj Hrvatske, uz njene ljude, i ujedno dio baštine čovječanstva.

Posebni izazov u ovoj situaciji je i globalna pandemija Covid-19 virusa, uz mnoge restriktivne mjere na snazi pa je onome što bi bilo uobičajeno postupanje u izvanrednim situacijama (potres) ovdje znatno otežano. No savladati ćemo i te izazove, svi zajedno, sigurni smo i jedinstveni po porukama koje šaljete. Iste dobivamo i od naših kolegica i kolega iz drugih ICOM nacionalnih odbora, u regiji, Europi i šire – svima smo beskrajno zahvalni.

U navedenom kontekstu, i s obzirom na mogućnosti ICOM Hrvatska moli vas – bez da se pretjerano izlažete bilo kojoj drugoj izvanrednoj ugrozi – dostavite kraće (ili duže) izvještaje o štetama koje su vaše institucije (infrastruktura ili zbirke) pretrpjele. Iste možete slati na dbabic@icom-croatia.hr i/ili na tajnistvo@icom-croatia.hr. Budite svjesni da vam moguće na sve poruke nećemo moći odmah odgovoriti, dio nas je (i osobno) pretrpio značajne štete i radimo u promijenjenim okolnostima.

S poštovanjem, Darko Babić, predsjednik ICOM Hrvatska