19. 05. 2021.

ICOM crvena lista za JI Europu

Poštovane kolegice i kolege, članice i članovi ICOM Hrvatska,

uz neizostavnu, i prigodnu čestitku oko Međunarodnog dana muzeja u ovoj 2021. godini. Za koju se svi nadamo da će biti ona koja će nas izvesti iz pandemijske krize koja i muzeje značajno, pa i više od ‘samo značajno’ pogađa ovdje vam se obraćamo po jednoj drugoj temi, konkretno tzv. crvenoj listi moguće ugroženih tipičnih predmeta na prostoru JI Europe, gdje je i Republika Hrvatska (i njene muzejske zbirke) logično uključena. ICOM crvene liste, kao posljedica metodologije oblikovanja Red Liste/a od strane središnjeg ICOM ureda u Parizu nisu liste (idejno sličnih) koje izravno ukazuju na otuđene i/ili krivotvorene predmete iz muzejskih fundusa (što je obično, u Europi, premet istraga i crvenih listi Europola i Interpola), ovdje je metodologija drugačija. U prilogu dostavljamo jednu takvu ICOM crvenu listu za područje srednje Amerike i Meksika pa će vjerujemo iz konkretnog primjera stvari biti jasnije. Predmeti koji su uključeni u ICOM crvenu listu su ilustrativni, dakle oni koji nisu otuđeni već u vlasništvu raznovrsnih muzeja na navedenom prostoru (u našem slučaju Republike Hrvatske).

Ono što nam je potrebno (i unaprijed zahvaljujemo za kolegijalnost) s vaše strane jest indikacija ilustrativnih predmeta (u vašem vlasništvu) koji su kvalitativni usporedni primjerci predmeta koji bi mogli biti područjem ilegalne trgovine ili krivotvorenja. Što od vas očekujemo, sasvim konkretno:

- ilustraciju/fotografiju predmeta u rezoluciji dovoljno dobroj (današnji mobiteli isto postižu, ako je potrebno) za kvalitetni digitalni tisak koja ima gore iznesene karakteristike

- opis istog usporednog predmeta (detalji, vidi priloženi dokument = osnovni podatci) po zapisu iz muzejske dokumentacije

Nadamo se da je predloženo, i uz priloženu ilustraciju relativno (idealno, dovoljno) jasno. Ako postoje pitanja na raspolaganju smo za dodatne odgovore i pojašnjenja, odgovaramo unutar istog dana. Ljubazno vas stoga molimo za vaše intervencije, i ilustrativne primjere (pa čak i ako nisu idealni) do 24. svibnja (ponedjeljak), kraj radnog dana na adresu dbabic@icom-croatia.hr, i u kopiji office@icom-croatia.hr. Jasno nam je unaprijed da je postavljeni rok zahtjevan, no vjerujemo i moguć/realan oko kojeg smo izravno ovisno oko planiranja prema ICOM središnjem uredu u Parizu.

N.B. ICOM središnji ured u Parizu, kroz svoju analitiku po ovom zadatku posebno je detektirao da su bizantinske kovanice iz doba vladavine cara Konstantina I. Velikog moguća ugrožena skupina predmeta, kao i papirnate banknote/novčanice od kada su iste krenule u opticaj. Ako imate usporedni primjer oko navedenih iste će imati stanoviti prioritet, gdje se istovremeno nećemo kao nacionalni odbor ICOM ravnati isključivo po kriteriju sugeriranom iz središnjeg ureda u Parizu. Ovisno naravno o predloženim usporednim primjerima koje u međuvremenu zaprimimo.

Srdačan pozdrav, ICOM Hrvatska Izvršni Odbor