05. 09. 2016.

Proslava 2400 godina Staroga Grada & Međunarodni skup Faros i Starogradsko polje (UNESCO kulturni krajolik)

PROSLAVA 2400 GODINA STAROGA GRADA

6.- 11. rujna 2016.

Od 6. do 11.rujna 2016. u Starome Gradu održati će se središnja proslava 2400. godišnjice osnutka Staroga Grada, kojeg su 384. god. pr. Kr. utemeljili Grci s egejskog otoka Parosa i prozvali ga Faros (Φάρος) – današnji Stari Grad na otoku Hvaru. Starogradsko polje, jedinstveni kulturni krajolik oblikovan tisućljećima, 2008. godine uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine kao najbolje očuvana grčka katastarska podjela na Mediteranu.

Pored prvog festivala mora i mornara „Dani u vali“ (od 8. do 11. rujna 2016.) na kojem će sudjelovati više od 50 tradicijskih i klasičnih brodova koji će svojim gostovanjem uveličati ovaj važan jubilej, za trajanja proslave bit će upriličen niz koncerata, izložbi, predavanja i druženja te znanstveni skup na temu obljetnice osnutka Starog Grada i Starogradskog polja (od 7. do 09. rujna 2016.), a za čitavo vrijeme trajanja proslave, na starogradskoj rivi, biti će i sajam domaćih proizvoda.

Pozivamo vas da nam se pridružite i zajedno s nama obilježite ovu svečanu obljetnicu 2400. godina grada Staroga Grada.

Program možete preuzeti ovdje: PROGRAM CENTRALNE PROSLAVE_PROGRAMME OF THE CENTRAL CELEBRATON

MEĐUNARODNI SKUP FAROS I STAROGRADSKO POLJE

Stari Grad, 7. – 9. rujna 2016.

Povodom 2400 godina osnutka Farosa, današnjeg Staroga Grada, Muzej Staroga Grada zajedno s Gradom Starim Gradom i u suradnji s HAZU organizira znanstveno stručni skup Faros i Starogradsko polje.

Skup se organizira kao dio velike proslave punih 24 stoljeća od poznatog datuma postanka Staroga Grada, nastalog na mjestu duboke prirodne uvale i plodnog Starogradskog polja, opravdano upisanoga na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Glavna tema skupa je antički grad Faros i pripadajući teritorij Starogradskog polja. Točke interesa unutar ove glavne teme su: osnivanje grada Farosa, kontinuitet života grada, njegov teritorij – Starogradsko polje te njegovo korištenje kroz vrijeme i konsekventne promjene; zatim veze, trgovina, pomorski promet, pomorske bitke kao i povijest istraživanja i promjene percepcije grada.

Program možete preuzeti ovdje: Faros i Starogradsko polje_program