14. 05. 2016.

Otvorenja stalnog postava etnografije krasa u Memorijalnom centru Lipa pamti

U utorak, 24. svibnja, u 11:00 sati Memorijalni centar Lipa pamti otvara stalni postav etnografije Krasa naziva “Nismo Ćići ni Brkini, mi smo jušto na kunfini”.

Postav predstavlja tradicijske načine gospodarenja i trgovine na ovim prostorima, tradicijske vještine i zanate, običaje godišnjeg i životnog ciklusa te tradicijska vjerovanja, a oslikava svakodnevicu Krasa s kraja 19. te prve polovice 20. stoljeća koja se ogleda u artefaktima, fotografijama, dokumentima te prikupljenim kazivanjima i sjećanjima  starijih stanovnika.

U pripremi postava korištena je građa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Slovenskog etnografskog muzeja iz Ljubljane, Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te većeg broja privatnih arhiva i zbirki. Autorica postava je kustosica Vana Gović, dok su autori prostornog i vizualnog oblikovanja Damir Gamulin i Antun Sevšek. Postav je realiziran sredstvima Općine Matulji, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ICOM Hrvatska je promocijski partner ovog otvorenja vezanog uz temu međunarodnog dana muzeja “Muzeji i kulturni krajolici”.

Fotka_Etno Lipa