17. 05. 2018.

Međunarodni dan muzeja 2018

IMD 2018 HR

Čestitamo, i ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju

Međunarodnog dana muzeja 18. (i 19.) svibnja

18. svibanj 2018., petak

Predstavljanje projekata Osvajanje teritorija muzeja i Participativni muzeji u zajednici;

razgledavanje instalacija i razgovor s kustosima, autorima i mentorima

U suorganizaciji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, ICOM Hrvatska proveo je projekte Participativni muzeji u zajednici i Osvajanje teritorija muzeja, a na Međunarodni dan muzeja moći će se razgledati intervencije u muzejima koje na kreativan i zaigran način interpretiraju muzejsku građu. Pored originalnog muzejskog predmeta izložit će se radovi publike, nastali kao asocijacije ili reakcije na te predmete. Uključivanje publike u kreativni proces i uvažavanje kompetencija koje oni donose jedan je od načina razvoja muzejskih ustanova u Hrvatskoj čemu i ICOM doprinosi ovim događanjima.

Nastanak više od 60 radova koordinirali su mentori iz ustanova: HNK Ivana pl. Zajca, Centar tehničke kulture, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini te Hrvatska čitaonica sela Kuti. Muzejske ustanove u kojima se mogu razgledati intervencije publike su: Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka, Creski muzej, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Muzej grada Crikvenice, Lošinjski muzej i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov. (poster/pozivnica u prilogu)

Otvorenje i medijsko predstavljanje ovih projekata održat će se u petak, 18.5., u 18 sati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, nakon čega će se moći razgledati intervencije i razgovarati s mentorima, autorima i kustosima, a program se od 19 sati nastavlja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. (N.B. Radovi, intervencije publike, moći će se razgledati do 27. svibnja 2018.)

19. svibanj 2018., subota

10.00 do 12.00 sati – predstavljanje projekata Osvajanje teritorija muzeja i Participativni muzeji u zajednici

- pričaonica: Čovjek i zvijer, autor: dr.sc. Franjo Janeš, Hrvatska čitaonica sela Kuti

- edukativna radionica Upoznaj špiljskog medvjeda! i ilustriraj priču, voditeljice: Nadia Dunato Pejnović, Anita Hodak i Božena Viduka

Veselimo se druženju!

MDM 2018_ICOM_pozivnica